LADANG SAINS PERTANIAN | FAKULTI PENGAJIAN PENDIDIKAN
» BERITA » LADANG SAINS PERTANIAN

LADANG SAINS PERTANIAN

Gambar


 
Ladang Sains Pertanian 10B Pintu masuk Ladang Sains Pertanian
   
3  3
Bangunan Taklimat Pelajar
Sebuah bangunan taklimat pelajar telah di bina dan siap pada mei 2016 yang menempatkan Ruang Taklimat pelajar, Setor pertanian, Tandas , Pusat Jualan Pelajar , Tapak Projek Hidroponik dan Restaurant Keusahawanan Pelajar.
Rumah Hijau (Fertigasi)
Terdapat sebanyak 9 rumah Fertigasi untuk latihan Pelajar. Rumah fertigasi ini digunakan untuk aktiviti amali pelajar dan juga di gunakan untuk entity penjanaan pendapat ladang FPP.
   
 3  3
Rumah Semaian
Rumah semaian Ladang FPP di gunakan sepenuhnya oleh ladang fpp dan pelajar untuk penghasilan anak benih tanaman yang berkualiti tinggi. Rumah semaian ini juga digunakan untuk menghasilkan pelbagai jenis tanaman Hortikultur contohnya pelbagai jenis bunga, pokok landskap demi menyokong aktiviti landskap di FPP.
 
 3  3
Rumah Semaian Rumah Teduhan Tanaman
Rumah teduhan tanaman Ladang FPP menempatkan sekitar 1000 tanaman dan pelbagai jenis tanaman makanan , landskap dan bunga-bungaan. Fpp giat menghasilkan tanaman sebagai menyokong aktiviti pertanian pelajar dan sebagai
sumber pendapatan Ladang.
 3  3
Rumah Teduhan Tanaman
Rumah teduhan tanaman Ladang FPP menempatkan sekitar 1000 tanaman dan pelbagai jenis tanaman makanan, landskap dan bunga-bungaan. Fpp giat menghasilkan tanaman sebagai menyokong aktiviti pertanian pelajar dan sebagai sumber pendapatan Ladang.
Rumah Campuran Tanah dan Kompos
Untuk membuat pertanian lestari, Ladang FPP menyediakan rumah kompos untuk membuat kitaran semula hasil sampingan ladang contohnya. Sayur-sayuran dan tahi ayam dari aktiviti penternakan ayam
   
 3  3
Pertanian Saradiri/ Kontan 
Ladang FPP juga mempunyai aktiviti pertanian saradiri ( tanaman kontan) contohnya pokok betik, Jagung , Pisang, limau dan banyak lagi. Tapak ini juga di gunakan oleh pelajar di dalam latihan amali untuk meningkatkan kemahiran di dalam penanaman dan penghasilan produk.
   
 3  3
Projek Bunga Matahari
Ladang Sains Pertanian membuat projek penanaman bunga matahari untuk dijadikan hasil jualan ladang. Di masa akan datang penghasilan bunga matahari boleh digunakan sebagai supplement makanan ternakan contohnya ayam.
Reban Ayam Pedaging, Ayam Free Range dan Rumah Pemprosesan Ayam
Ladang FPP menyediakan entiti di atas untuk tujuan pengajaran. Di dalam latihan amali, Pelajar di ajar cara-cara penternakan ayam pedaging dan gree range dari
awal sehingga penghasilan produk.
   
 3  3
Ternakan Ayam Daging  Reban Ayam Free Range siap dibina
   
3  3
Dataran Latihan Pelajar
Digunakan sepenuhnya oleh pelajar ijazah Pendidikan Sains Pertanian dan Ijazah Pendidikan Sains RumahTangga didalam aktiviti amali pertanian.
Ruang Taklimat Pelajar
Kemudahan Ruang Taklimat Pelajar yang selesa dibina untuk keselesaan amali pelajar yang dilengkapi dengan kemudahan seperti tandas dan water cooler
   
 3  3
Rumah Fertigasi
Pandangan dari atas
Ladang dari pandangan keseluruhan 
   
 3  
 Ladang dari pandangan keseluruhan   

 

Tarikh Input: 04/10/2016 | Kemaskini: 22/05/2017 | nazreenp

PERKONGSIAN MEDIA

FAKULTI PENGAJIAN PENDIDIKAN
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397698210
-
BWJVRAM:17:32